Nyitólap Napkollektorok Gázkazánok Tárolók Akciók Paradigma logo


AquaSystem
AquaSytem rendszerek AquaSytem Compact - Használati melegvíz előállításra szolgáló megoldások AquaSystem Classic - Melegvíz termelés és fűtés rásegítés AquaSystem Plasma - Szolár fűtés
Paradigma szolártechnika
Napkollektorok      AQUA PLASMA      STAR STAqua mono szolár szivattyúegység STAqua II szolár szivattyúegység SystaSolar Aqua II szolár szabályozó Napkollektorok és gázkazánok
Nagy rendszerek
XL Solar

Paradigma napkollektorok
Használati melegvíz termeléstől a részleges szolár fűtésig

Jelenleg két napkollektor kialakítás versenyez egymással a piacon. A síkkollektorok olcsóak, és alakalmasak a napos hónapok során használati melegvíz előállításra. Ha minél több tüzelőanyagot szeretnénk megtakarítani, több egergiát kellene a napkollektorokkal előállítani, és a rendszert mint fűtés rásegítést vagy mint szolár fűtést használni. A Paradigma, mint gyártó ezt célozza meg CPC vákumcsöves napkollektoraival, amelyek a teljes év folyamán magas hatásfokkal és hozammal dolgoznak.
AQUA PLASMA kollektor

AQUA PLASMA: A piac Solar Keymark szerinti leghatékonyabb nap­kol­lek­to­ra

A napkollektorok éves bruttó hozama a Solar Keymark 2. számú adatlapja szerint, Tm = 50°C és Tm = 75°C közepes kollektor hőmérséklet mellett. Az összehasonlításban a Paradigma CPC kollektorai és egy versenytárs síkkollektor látható, amely az egyik legelterjedtebb típus Németországban. A számítás alapja: Würzburgi telepítési hely, 35° hajlásszög, déli tájolás, 1244 kWh/m2/év besugárzás.
Hozam összehasonlítás Jelmagyarázat

Vessen egy pillantást az Európai Szolár Termár Ipari Szövetség (ESTIF) Solar Keymark adatbankjára, és hasonlítsa össze a termékeket. Az AQUA PLASMA kollektorok teljesítmény adatait a 2. számú adatlapon találja.

Kollektorainkat a DIN CERTO, a TÜV Rheinland és a Stuttgarti Egyetem Termodinamikai és Hőtechnikai Intézete (ITW) végezte.

A termográfia mindent megmutat: A Paradigma és a síkkollektorok egymás mellett

Már a korábbi típus, a CPC Star azzurro vákumcsöves kollektorok síkkollektorokkal szembeni fölényét jól mutatja meg a Felső-Sváb régióban telepített berendezés. Valós körülmények között, a teljes 2010 év folyamán mértük mindkét kollektor típus hozamát. A síkkollektorok 302 kWh/m2/év hozamával szemben a CPC Star azzurro kollektorok 78%-kal többet, 538 kWh/m2/év hozamot produkáltak.

Az új AQUA PLASMA szabadalmaztatott bevonatával még hatékonyabb tud lenni. Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) igazolta, hogy a Paradigma csúcsmodellje akár 20%-kal több hozamra képes, mint a Star azzurro. A magasabb hozam különösen az átmeneti időszakban és télen jön jól, amikor a napenergiára, a fűtés rásegítésre a legnagyobb szükség van. A másik kép, a termográfia felvétel kicsit más szögből, hőkamerával készült. Látható, hogy 60°C kollektor és 10°C külső hőmérséklet mellett a CPC csövek hidegek (kékek), amíg a síkkollektorok jelentős hőveszeséggel bírnak (pirosak).

Kollektorok egymás mellett

Termográfia

Balra: 12 db Paradigma Star azzurro vákumcsöves kollektor. Jobbra: Síkkollektor mező. Középen: Áramtermelő napelemek.
A Paradigma évek óta kizárólag különösen magas hozamra képes vákumcsöves napkollektorok előállításával foglalkozik, mert ezek alkalmazhatóak szolár fűtésre vagy hűtésre, és az átmeneti időszakokban is jelentős hőmennyiséget képesek előállítani.

A CPC tükrök működése

A STAR és az AQUA PLASMA napkollektorok még kedvezőtlen körülmények között vagy átmeneti időszakban is magas hozamot érnek el. A működésük egy egyszerű elven alapul: Minden kollektor egy sor CPC vákumcsőből áll, amelyek a napsugárzást egy elnyelő felület (abszorber) segítségével hővé alakítják. A CPC rövidítés a sugárzás összegyűjtésére utal: "Compound Parabolic Concentrator". Ez a módszer a nagyobb naperőműveknél is megtalálható. Minden cső úgy működik, mint egy termosz, védi a felvett hőt a veszteségek ellen. A légüres tér hőszigetelő képessége miatt az összegyűjtött energia a csövek belsejében hosszabb ideig megmarad.

A termoszkanna elvén működő, CPC tükrökkel ellátott kollektoroknál a sugárzást a cső belső falán lévő bevonat veszi fel. Az egyes CPC tükrök úgy vannak kialakítva, hogy a Napból érkező bármilyen sugárzás, függetlenül annak beesési szögétől, ideálisan érkezzen az abszorberre. Ez történik a felhős időben tapasztalható szórt sugárzással is, amely hatékonyan, fűtésre vagy használati melegvíz termelésre használható energiává alakul.

CPC tükör

© 2022 High Six Team Kft.

Vásárlás, kapcsolat
Vásárlás Kapcsolat Paradigma szervizközpont
Információk, letöltések
Tervezési segédletek Tanúsítványok Fogyasztói árlista Prospektusok Kezelési útmutatók Hidraulikai rajzok Referenciák
Keresés
Keresés